Der sidder store muskler i ryggen, og du bruger din ryg til mange ting. Derfor er det ogsåutroligt opslidende, hvis ryggen gør ondt.
Ryggen giver os støtte og styrke og en værdig og rank holdning. Ryggens holdning er essentiel for, om vi har det godt i vores krop. Til gengæld er det også rigtig ubehageligt, hvis vi mister den støtte og styrke.
Måske stammer dine smerter fra gamle følelser/traumer, du ikke har fået bearbejdet.
Kropsterapi kombineret med indre barn traumeterapi er en effektiv behandlingsform, der kan hjælpe med at løsne både psykiske og fysiske smerter.
Smerter i ryggen skyldes ikke altid kun et fysisk problem – de kan faktisk have rod følelserne. Det kan for eksempel være vores angst for at miste eller vores ubeslutsomhed, der manifesterer sig i ryggen og dermed bliver den mere sårbar for skader.
Ryggens holdning er essentiel for, om vi har det godt i vores krop. Desværre er rygproblemer meget udbredt og mange mennesker døjer hver evig eneste dag med ondt i ryggen.
Der er en grund til, at man taler om “at have meget med i rygsækken”. Det er netop fordi ryggen skal bære på så meget – både fysisk og psykisk. Hver gang du oplever udfordringer i livet, lægger du endnu en sten i rygsækken. Hvis disse sten ikke bliver fjernet, så bliver rygsækken tungere og tungere. Til sidst kan ryggen ikke holde til tyngden.
Smerter i ryggen kan ofte forbindes med at skulle præstere. Når du skal præstere, kan man have tendens til at spænde op i ryggen. Hvis du udsætter dig selv for det ofte og ikke får afspændt ryggen, kan du risikere at spændingerne bliver til kroniske rygsmerter.
Ryggen kan groft set deles op i fire forskellige dele, der kan afspejle dine følelser. Nakken, øvre del af rygge, midterste del af ryggen og lænden. Det kan du læse meget mere om herunder.
Smerter eller stivhed i nakken kan være tegn på tilbageholdenhed, overdreven selvkontrol eller stædighed. Det kan også betyde manglende beslutsomhed og evne til at give udtryk for egne meninger og holdninger.
Den øverste del af ryggen afspejler hjertets bagside og hænger blandt andet sammen med din evne til at modtage kærlighed, følelsen af at være uelsket eller at mangle den nødvendige støtte i livet.
Måske indgår du for mange kompromisser og lytter ikke til dine egne behov. Til sidst har du rygrad som en regnorm.
Den midterste del af ryggen er med til at skabe balance i kroppen og hænger blandt andet sammen med at tage beslutninger. Problemer i denne del af ryggen kan i nogle tilfælde skyldes, at du hænger fast i ubeslutsomhed. Måske er du fanget mellem dine egne behov og andres krav til dig.
Derudover har den midterste del af ryggen også at gøre med skyldfølelse. Det er også her, vi forsøger at skjule vores skyggesider (sider af en selv, som man irriteres over hos andre).
Lænden kan afspejle vores følelse af sikkerhed eller mangel på samme. Den hænger sammen med overlevelse, egensomsorg, tryghed og angsten for at blive svigtet eller miste. Derudover er det også her vi bærer vores krav og forventninger til os selv.
Hvis du føler dig udbrændt eller ofte har rod i økonomien, så har du måske problemer med den nederste del af ryggen. Det kan også være, at du føler dig utryg eller tvivler på, at du kan klare dig selv.
Der findes desværre ikke noget quick fix til at lindre smerter i ryggen. Men du kan være opmærksom på, hvordan din rygs holdning er. Er din ryg ofte foroverbøjet? Så prøv at koncentrer dig om at ranke ryggen. Dit kropssprog fortæller meget til dig selv – men også til andre mennesker omkring dig.
Du kan også styrke din ryg ved at træne musklerne i ryggen – men også gerne resten af kroppen. Derudover kan kropsterapi hjælpe dig med at skabe balance i din krop og lindre både psykiske og fysiske smerter.
Har du ikke prøvet kropsterapi før? Så få første behandling til 1/2 pris!
Kropsterapi er baseret på anerkendte metoder og ældgammel viden om kroppen. Behandlingsformen, der er udviklet i Danmark, bruges bl.a. til behandling af sygdomme som stress, angst, migræne, kroniske smerter og sportsskader.
Hos Toke Nissen får du behandling af en Totum-uddannet kropsterapeut.